Aikuis- ja harrasteliikunta.

Terveyden näkökulmasta liikunta ei ole vaihtoehto, vaan välttämättömyys. Elimistömme normaalitoiminta vaatii fyysistä kuormittamista. Liikunnan terveydellinen merkitys on maailmanlaajuisesti laajalti tunnustettu ja ymmärretty. InkTe:n aikuisurheilijoiden tavoitteena on olla osana “yhtä perhettä” lasten, nuorten ja huippu-urheilijoiden kanssa sekä monin tavoin nostaa aikuisurheilijoiden profiilia osana kokonaisuutta – perinteikästä Terho:n urheilua. Terholla on tarjota hyviä eväitä sekä kuntoilu- että kilpailumielessä harrastaville aikuisille. Toiminnan muodot ovat tällä hetkellä aikuisten yleisurheilu ja harrastevalmennus.Vuosittaisen jäsenmaksun maksamalla kuka tahansa voi harjoitella ja edustaa seuraa kilpailuissa. Ei siis tarvitse olla huippu-urheilija kuuluakseen Inkeroisten Terhoon. Jumppa Loppiaisesta huhtikuun loppuun Teininkallion koululla keskiviikkoisin kello 18.00-20.00. Tunti venyttelyä ja lihaskuntoharjoituksia ja lopuksi lentopalloa. Sopii kaikille kun tekee oman tasonsa mukaan. Parantaa koordinaatiota ja fyysistä suorituskykyä myös muissa lajeissa (hiihto, juoksu) ja normaalissa elämässä. Suunnistus Terho järjestää kevään/kesän/syksyn aikana seitsemän kuntosuunnistusta eripuolella Inkeroista ja lähiseutua n. 3 viikon välein. Sopii kaikenikäisille ja kuntoisille. Tarvittaessa järjestetään keväällä omia suunnistusharjoituksia ja opastusta kuntosuunnistuksia tai/ja Jukolan viestiä varten. Erinomainen kuntourheilumuoto. Suokävely Kävelyä n 2 tuntia suolla sauvojen kanssa. Ajanjakso touko- kesäkuun vaihteesta n. juhannukseen 3 kertaa ja syksyllä syys- lokakuussa 2 kertaa torstaisin. Sopii kaikille perusliikunnaksi, mutta on fyysisesti raskasta, joten hyvä terveys auttaa asiaan. Aikuisten yleisurheilu Opi yleisurheilulajien perusteet ja kehitä kuntoa. Aikuisten yleisurheilua järjestetään vuosittain kevät-/kesäkaudella ja syys-/talvikaudella. Kevään 2015 Aikuisten yleisurheilu alkaa huhtikuun lopulla ja se sisältää yhteensä 10 harjoitusta / lajia. Harjoituksissa opetellaan usean yleisurheilulajin perusteita ja tehdään liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoitteita eli monipuolista kunnon kohotusta ja taidon harjoittamista. Urheilupäivä on tiistai?. Ryhmä aloittaa harjoitukset klo 17.30 . Harjoituksen kesto on n. 1 h 15 min. Kaikki harjoitukset pidetään Inkeroisten kentällä. Valmentajina toimivat kokeneet yleisurheiluvalmentajat ja Terho:n huippu-urheilijat. Esimerkkiohjelma: 1. kerta: Koulun avaus ja info-tilaisuus
 2. kerta: Pikajuoksu ja juoksutekniikka
 3. kerta: Moukarinheitto ja painonheitto 
4. kerta: Pituushyppy 
5. kerta: Kuulantyöntö 
6. kerta: Korkeushyppy / seiväshyppy 
7. kerta: Kiekonheitto 
8. kerta: 3-loikka
 9. kerta: Aitajuoksu 
10. kerta: Keihäänheitto 
11. kerta: Päätöstilaisuus + Ohje: hankitun kunnon ja liikuntainnostuksen ylläpitäminen. Harrastevalmennus ja Aikuisurheilu Ympärivuotista harjoittelua eri lajiryhmissä kunnostaan huolta pitäville aikuisille tai aikuisurheilu-kilpailuihin tähtääville. Terho järjestää säännöllisiä ohjattuja harjoituksia harraste- tai kilpailumielessä liikkuville aikuisille. Harjoituksiin voi tulla mukaan suoraan tai vaikka aikuisten urheilukoulun jälkeen. Harjoitukset sopivat hyvin sekä harraste- että aikuisurheilukilpailuhin tähtääville urheilijoille.

Terveysliikuntasuositus

Liikuntapiirakka 
UKK-Instituutti 2009 Päivitetty liikuntapiirakka UKK-instituutin liikuntapiirakka on päivitetty vastaamaan uusittua aikuisten (18—64 v) terveysliikunnan suositusta. Liikuntapiirakassa korostuu aikaisempaa enemmän lihaskunnon merkitys terveydelle. Kestävyyskuntoa kehittävälle liikkumiselle on asetettu viikoittainen kokonaisaika, joka määräytyy liikkumisen rasittavuuden mukaan. Terveysliikunnan suosituksen uudistaminen perustuu laajaan tieteelliseen kirjallisuuskatsaukseen. Liikunnan terveysvaikutuksista on yhä enemmän vahvaksi luokiteltua tieteellistä näyttöä. 

Liikuntapiirakka kiteyttää suosituksen 
Terveyttä edistää reipas kestävyystyyppinen liikkuminen, jota kertyy viikossa yhteensä ainakin 2 tuntia 30 minuuttia. Vaihtoehtona on rasittavampi kestävyysliikunta, jota kertyy viikossa yhteensä ainakin 1 tunti 15 minuuttia. Näitä rasittavuudeltaan erilaisia liikuntatapoja voi yhdistellä oman kunnon mukaan. Liikkuminen on hyvä jakaa useammalle, ainakin kolmelle päivälle viikossa. Lisäksi kaikki tarvitsevat lihaskuntoa ja liikehallintaa kohentavaa liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa. 

Paranna kestävyyskuntoa 
Oman peruskunnon ja tavoitteen mukaan voi valita kestävyyskuntoa kohentavaa liikkumisen kuormittavuuden. Aloittelijalle ja terveysliikkujalle riittää reipas liikkuminen vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa. Sopivia liikkumismuotoja ovat kävely ja pyöräily, esimerkiksi työ- ja asiointimatkoilla, sauvakävely tai raskaat koti- ja pihatyöt. Tottunut ja hyväkuntoinen liikkuja tarvitsee kuntonsa kohentamiseksi rasittavampaa liikkumista, mutta puolet vähemmän eli vähintään tunnin ja 15 minuuttia viikossa. Lajeja voivat olla esimerkiksi ylämäki- ja porraskävely, juoksu, maastohiihto ja vesijuoksu. Nopeat maila- ja juoksupallopelit sekä aerobicjumpat ovat kestävyyttä parantavia ryhmäliikuntalajeja. 

Liikkuminen on hyvä jakaa useammalle, ainakin kolmelle päivälle viikossa ja sen pitää kestää vähintään 10 minuuttia kerrallaan. Terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikkuminen on parempi kuin ei ollenkaan, mutta terveysliikunnaksi eivät kuitenkaan riitä muutaman minuutin kestoiset arkiset askareet. Uutta näyttöä on siitä, että terveyshyödyt lisääntyvät, kun liikkuu pidemmän aikaa tai rasittavammin kuin minimisuosituksessa suositellaan. 

Kestävyysliikunta kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä edistää sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveyttä. Veren rasva- ja sokeritasapaino paranevat, ja liikunta auttaa myös painonhallinnassa. 

Kehitä lihasvoimaa ja tasapainoa Kestävyysliikunnan lisäksi tarvitaan vähintään kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa kohentavaa ja tasapainoa kehittävää liikuntaa. Suuria lihasryhmiä vahvistavia liikkeitä suositellaan tehtäväksi 8—10 ja kutakin liikettä kohden toistoja tulee kertyä 8—12. Kuntosaliharjoittelu ja kuntopiirit sopivat tähän. Pallopelit, luistelu ja tanssiliikunta kehittävät liikehallintaa ja tasapainoa. Säännöllinen venyttely ylläpitää liikkuvuutta. Terveysliikunnan suositus pohjautuu Yhdysvaltojen terveysministeriön liikuntasuosituksiin 2008. Ks. www.health.gov/paguidelines UKK-instituutin Liikuntapiirakka julkaistiin alun perin vuonna 2004. Siitä tehtyä korttia ja julistetta käytetään laajalti muun muassa perusterveydenhuollon ja liikunta-alan liikuntaneuvonnassa. Uusittu liikuntapiirakka on julkaistu korttina ja julisteena. Lähde: UKK-instituutin tiedote 23.3.2009 Lisätietoja: www.ukkinstituutti.fi